آموزش جوجه کشی بوقلمون
در این مقاله قصد داریم تا به یکی از پر سودترین فعالیت های جوجه کشی بپردازیم.اصول جوجه کشی بوقلمون یک استراتژی درست می خواهد. بر خلاف انچه که می گویند چندان دشوار نیست. درمقاله آموزش جوجه کشی بوقلمون یاد می گیرید که:
- چه عواملی برجوجه کشی بوقلمون موثرهستند.
- وراثت گله مولدبرای جوجه کشی بوقلمون چقدر حایزاهمیت است.
- چراجوجه کشی بوقلمون از سایر پرندگان دشوارتر است.
- تغییرات دمایی دستگاه جوجه کشی چقدر برمیزان هچ موثر است.
- حمل و نقل تخم ازیک مسیر طولانی چقدر برمیزان جوجه دراوری تاثیر می گذارد.
- ضدعفونی دستگاه و تخم نطفه دار چقدر حایزاهمیت است.
- نکات مهم درجوجه کشی بوقلمون چیست؟
- جوجه کشی بوقلمون به روش سنتی یا جوجه کشی بوقلمون به روش صنعتی؟
- اصول جوجه کشی بوقلمون چیست.
- مشکلات جوجه کشی بوقلمون.
- دلایل کاهش راندمان درجوجهکش بوقلمون چیست؟
- وچندین مساله مهم دیگر…
با توجه به مطالب ذکر شده به شما خواهیم گفت که چه مسایلی برای جوجه کشی بوقلمون حایز اهمیت هستند.ما درآموزش جوجه کشی بوقلمون تمام اقداماتی که برای این منظور لازم است بررسی می کنیم.عواملی همچون دما،رطوبت،چرخش تخم،و تهویه از عوامل مهم در اصول جوجه کشی بوقلمون است.اما برای بوقلمون این عناصر چگونه کنترل می شود.؟
تنظیم دستگاه جوجه کشی برای بوقلمون
خوب همانطور که از نام این عنوان مشخص است.قبل از هرچیز باید از تنطیمات دستگاه جوجه کشی مطمین شد.تنظیم رطوبت و علی الخصوص بخش دما بسیار مهم است.برای این منظورباید بدانید که دردستگاه جوجه کشی بوقلمون چه پارامترهایی نیاز است.وباید دقیقا این پارامترهارابرروی چه میزان تنطیم نمود.خیلی از اعداد و ارقام اینترنتی قابل اطمینان نیستند.به عنوان مثال یک جدول جوجه کشی که در یک سایت اینترنتی منتشر شده.و گاها در سایت های زیادی دست به دست می شود.به این جداول اطمینان نکنید.زیرا اگردو مدل مختلف از این جداول راباهم مقایسه کنید. می بیند که با هم متفاوت هستند؟در پاره ای از مواقع این جداول کپی شده از یک مقاله بی ارزش دانشجویی یا دانش آموزی است. که در فضای اینترنتی منتشر می شود.و این کپی، پیست های بی ارزش هستندکه باعث ارزش دادن به این منابع می باشند.
بنابراین برای تنطیمات دستگاه جوجه کشی حتما راهنمای تنطیمات دستگاه خود را به خوبی فراگیرید.قطعا تولید کننده برای مواقع خاص در دستگاه جوجه کشی میانبر های خاصی گذاشته است.اگر راهنمای دستگاه را مطالعه نکنید قطعا از این قابلیت ها بی بهره خواهید بود.
دمای جوجه کشی بوقلمون
یکی ازمهمترین اصول جوجه کشی بوقلمون تنطیم دمااست .اگردرموردسیر تکمیل جنین درداخل تخم اندکی تحقیق کنید.متوجه می شوید که دما باید در طی پروسه چندین بار افزایش و کاهش یابد.این سیر صعودی و نزولی برای این استکه. موقع تکمیل جنین برخی از اندام هابه دمای بالاتری نیاز نیازمندند.و همین طور برعکس.البته باید بدانید که در کدام روز کدام اندام باید تشکل شود.البته پرداختن به این اطلاعات پیچیده در این زمینه الزامی نیست.فقز باید بدانید که درچه روزی دما چه میزان باشد.
خوب با توجه به اندک توضیحات در بالا ؛حالا وقت آن رسیده است که این تغییرات دمایی را اعمال کنید.کلاکنترل عامل دما در تخم نطفه دار بوقلمون فقط منحصر به دستگاه جوجه کشی نمی شود.از روزی که تخم نطفه ار از بوقلمون تولید می شود.تا روزی که جوجه به دنیا می آید.عامل دما مرتبادچارتغییرات اساسی است.
تغییرات دمایی برای جوجه کشی بوقلمون به شرح زیر است.
- ازروز اول تولید تخم نطفه دار بوقلمون تا روزی که دردستگاه گذاشته می شود.بهترین بازه دمایی بین 10-15درجه است.دقت کنید هیچ وقت از20درجه بالاتر نشود.واز 10درجه نیز کمتر نشود.
- در روز اول جوجه کشی به مدت 6-8ساعت دمای دستگاه را برروی 22درجه تنطیم کنید.این مرحله باعث گرم شدن تدریجی تخم می شود.به این مرحله پیش گرمایی نیز گفته می شود.
- بعد از مرحله پیش گرمایی تا یک هفته اول دمای دستگاه را بر روی 38.5درجه تنطیم کنید.
- از روز هفتم تا روز چهاردهم (7-14)دمای دستگاه را به 37.7درجه کاهش دهید.(این مرحله بسیار مهم است.)
- در طول هفته سوم تا روز 25 دمارابه میزان 0.2 کاهش دهید.37.5درجه کافی است.
- درروز های هچر دمارا برروی 37درجه فیکس کنید.
با توجه به الگوی ذکرشده در بالا می توانید دمای دستگاه را ازروز تولید تخم تا روزی که جوجه بوقلمون هچ می شودکنترل کنید.لازم به ذکر است که در هفته اول سیر دما صعودی است.امادرهفته دوم عامل دما بسیر نزولی به خود می گیرد.تا جایی که در هرهفته به اندازه 0.2درجه دما کاهش میابد.الگوی نزولی دما بعد ازروزهچرنیز مرتب تکرار می شود.جوجه یک روزه بوقلمون در سالن پرورش نیز باید دمای تقریبی 35-36درجه تجربه کند.و در هفته دوم این دما اندکی کاهش میابد.و این سیر نزولی ادامه میابد تا جایی که دما درروز های اخردوره پرورش به حالت دمای طبیعی شب و روز بر می گردد.ذکر این نکته ضروری است که اگردما در طی ستر اندکی پایین تریا بالاتر باشد علی الرغم کاهش راندمان.باعث هچ زود رس یا تاخیر در هچ شود.هرچه دمای ستربالاتر باشد.هچ زودرس اتفاق می افتد.و دمای پایین تر نیز باعث هچ دیر هنگام می شود.
چون درهفته دوم دمارابه 38.5درجه کاهش می دهیم.ففرایند هچ به اندازه 8ساعت به تعویق می افتد.
رطوبت جوجه کشی بوقلمون
برای جوجه کشی بوقلمون میزان رطوبت بین 60-65 تنظیم کنید.امااگرنتیجه نگرفتید و علل کاهش راندمان به نامساعد بودن رطوبت باز گشت در این حالت به نکات زیر بپردازید.
اگر می خواهید به آموزش جوجه کشی بوقلمون تسلط یابید.باید عوامل ذکر شده را دونه به دونه به کار بگیرید.در فرایند جوجه کشی بین عناصر اصلی مانند رطوبت و گردش هوا ودمای دستگاه روابطی مستقیم وجود دارد.به عنوان مثال دمای دستگاه جوجه کشی برروی میزان رطوبت موثر است.همانطور که می دانیددمای بالا باعث تبخیر مایعات داخل تخم می شود.از طرفی گردش بالای هواداخل دستگاه نیز درمیزان تبخیر مواد ازتخم موثر است.با توجه به تاثیراین دو پارامتربرتبخیر مواد از تخم لازم است تابدانید که صرفا تنطیم رطوبت برروی یک مقدارثابت کافی نیست.این یعنی چه؟
این بدان معنی است که گاهی اوقات با وجودی که سنسورها کالیبره هستند.و میزان رطوبت بین 60-65درصد است.امادر پایان روز هچ با فرایندی به نام خفه شدن یا جیک مرگ جوجه ها مواجه می شوید.که عامل آن بصورت غیر مستقیم رطوبت دستگاه است.شاید بپرسید که سنسور کالیبره است. و رطوبت هم برروی 60درصد تنظیم شده است.چه دلیلی دارد که عامل رطوبت باعث این فاجعه باشد؟بله درست است که سنسورها کالیبره هستند و رطوبت هم برروی 60درصد تنطیم شده است .اما این کافی نیست.چرا؟
اختلاف رطوبت داخل تخم با سطح تخم
برای اینکه بتوانیم یک پاسخ قانع کننده برای شما عزیزان پیدا کنیم. بایدبه نقش رطوبت در دستگاه جوجه کشی بپردازیم.باید ببینیم که رطوبت در دستگاه جوجه کشی به چه منظور حایز اهمیت است.و چرا باید برای جوجه کشی میزان رطوبت را کنترل کنیم .اصلا رطوبت چه کاری انجام می دهد؟طبق مستندات علمی و نظر دانشمندان،رطوبت دردستگاه جوجه کشی به منظور کنترل تبخیر اب از داخل تخم صورت می گیرد.خوب بگذارید قبل از هرچیز فرایند تبخیر میعانات از داخل تخم را شبیه سازی کنیم.به این صورت که تنها عامل تبخیر مایع ازداخل تخم اختلاف رطوبت داخل تخم باسطح تخم است.هرچقدراین اختلاف رطوبت ،بیشتر باشد.تبخیر بیشتری انجام می شود.
با توجه به توضیحات ذکر شده اگررطوبت دستگاه خیلی پایین باشد.سرعت تبخیر مواد از داخل تخم بسیارافزایش می یابد.تا جایی که تمام مایعات از داخل تخم خارج شده وانچه که باقی بماند یک پودرسفت جامد است.اماهیچ وقت در یک تخم تبخیر مواد به این فاجعه نیست.ولی می تواند باعث ایجاد مشکلاتی شود.
درهردوره جوجه کشی چنددرصد وزن تخم تبخیر می شود؟
طبق اصول جوجه کشی بوقلمون باید میزان تبخیر مواد از داخل تخم در یک حد بهینه صورت بگیرد.نه خیلی زیاد .و نه خیلی کم.غلظت رطوبت درداخل دستگاه ،مقدار مایع تبخیر شده را کنترل می کند.لازم به ذکر است که بالابردن رطوبت به منطور جلوگیری از تبخیر مواد از داخل تخم بسیار خطرناک و مرگ اور است.از طرفی کاهش بیش از رطوبت باعث تبخیر بیش از اندازه می شود. میزان تبخیر موا از داخل تخم باعث گسترش کیسه هوایی میشود.هرچقدرمواد بیشتری بخار شود کیسه هوا بزرگتر می شود.زیرا فضای بیشتری بازمی شود.و هرچقدررطوبت کمتری بخار شود کیسه هوا متراکم تر و کوچکتر است.بنابراین با کنترل تجربی کیسه هوایی می توانید میزان رطوبت دستگاه رابروی مقدار خاصی تنطیم کنید.
یک نکته بسیار مهم:
در روز 25جوجه کشی که تخم ها به هچر منتقل می شوند باید 12درصد وزن تخم تبخیر شود.می توانید وزن اولیه تخم را یادداشت کنیدو مرتب وزن کنید .با این پارامتربه راحتی از ضحیح بودن عوامل روزبت و دما و وگردش هوای داخل دستگه مطلع می شوید.و رابطه هر یک با یکدیگر را فرا می گیرید.
نقش فن برمیزان تبخیرمواد از تخم
این همه توضیح دادیم که به این بخش برسیم.بگذارید با ذکر یک مثال به تشریح این بخش بپردازیم.یک لباس شسته شده را فرض کنید که می خوهید خسک کنید.چندین روش برای این منظور وجود دارد.
- لباس را جلو آفتاب پهن کنیم.
- لباس را در مقابل گرمای بخاری بگذارید
- لباس را مقابل یک پلکه با فشار هوای بالا قرار دهید.
قطعاهمه میدانیم که اگر یک لباس خیس.در مقابل یک جریان هوای بالا قرار گیرد،زودتر از دو عامل دیگر خشک می شود.این مثال برای آموزش جوجه کشی بوقلمون نیز دقیقا صدق می کند.چرا که در داخل دستگاه جوجه کشی یک فن دایم کار مرتب جریان هوارا به گردش می اندازد.بنابراین با وجودی که رطوبت دستگاه برروی میزان عددی 60تا65درصد فیکس است.اما گاهی مشاهده می کنیم که خفه شدن جوجه ها درداخل تخم در اثرسرعت نامساعد گردش هواست.بنابراین به شما خواهیم گفت که اگر سرعت گردش هوای دستگاه خیلی بالا باشد رطوبت 60در صد هم نمیتواند سرعت تبخیر مایع ازداخل تخم را بصورت بهینه کنترل کنترل کند.
نتبجه گیری
برای کنترل تبخیر مواد از داخل تخم.علی الرغم رطوبت بالا سرعت گردش باد فن نیز در این مسله تاثیر گذار است.یکی ازدلایلی که افراد دررطوبت های مختلفی به راندمان دلخواه می رسند.همین مساله است.زیرادرهمه انها فقط سرعت گردش هوا متفاوت است.بنابراین در همین جاپرونده رطوبت را می بندیم وبا توجه توضیحات ذکر شده به شما خواهیم گفت که در یک دستگاه جوجه کشی هرچقدرفن دایم کاردارای پروانه های بزرگترولی دور پایین تر باشد،هوا بصورت بهینه گردش می کند.
تهویه و اکسیژن رسانی
ازهفته دوم جوجه کشی به بعد رشد جوجه اغاز می شود.بنابراین در این حالت باید کل هوای دستگاه جوجه کشی در هریک ساعت تخلیه شود.برای این منظور هردقیقه فن اضطراری را به مدت 1دقیقه روشن نگه دارید.تا فرایند تخلیه صورت گیرد.یاداوری می کنیم که فن دایم کار به منزله نفس جوجه در داخل تخم است.زیرا اگر هوایی درداخل دستگاه گردش نکند.اکسیژنی به بدنه تخم برخورد نخواهد کرد.و از طرفی دیگر دی اکسید کربن نیز از سطح تخم جدا نخواهد شد.البته این قصیه برای جابجایی میزان آب از داخل تخم نیز لازم است.
نتیجه گیری:
از عوامل مهم درفرایند تهویه دستگاه جوجه کشی:
- فن سیرکوله دایم کار
- فن تخلیه
- سوراخ ی بدنه دستگاه(دمپر)
بنابراین لازم است در جوجه کشی بوقلمون این سه پارامتررا کنترل کنید.دقت کنید که با هر اشتباهی درمراحل دیگر جوجه کشی ،ممکن است به خفگی تخم در روز هچ بیانجامد. بنابراین اشتباها عوامل همچون وراثت ،دمای بالادر ذخیره تخم و…را به تهویه و اکسیژن رسانی نسبت ندهید.اکثرافرادی که با این گونه مشکلات مواجه می شوند شروع می کنند به سوراخ کردن دستگاهبرای افزایش هوارسانی.
چرخش تخم بوقلمون
تخم تخم بوقلمون هر یک ساعت یکبار چرخانده شود.اما چون فراوانی فلجی تخم بوقلمون اندکی بیشتر از سایر پرندگان است .این بازه زمانی را به نیم ساعت تقلیل دهید.حداقل مطمین باشید که با تقلیل این بازه زمانی مشکلی در روند کار ایجاد نخواهد شد.دقت کنید با هرچرخش میزان زاویه چرخش بسیار مهم است. رهردوره دقیقا تخم باید 45درجه به هرطرف تغییر جهت دهد.یک نکته دیگر که بر اساس تجربی به ان دست یافتیم این است که :چرخش افقی تخم به مراتب از چرخش عمودی بهتر است.در چرخش عمودی نوک تیز تخم به سمت پایین است.دقت کنیم در حالت طبیعی نیز این تخم به حالت افقی چرخش می کند.برای چرخش افقی باید تخم را درسبد هچرقراردهید.و مرز بین تخم هارا با یک شیء مانند سیخ کباب و …جداکنید.در این حالت گردش افقی اتفاق می افتد.حداقل تجربه این روش خالی از لطف نیست.
ضد عفونی تخم بوقلمون
با توجه به ظرافت پروسه جوجه کشی ،بایدبهداشت تخم رادردستگاه جوجه کشی رعایت کنید.زیرایک عامل میکروبی همانند یک چوب کبریت عمل می کند. و ممکن است تمام تخم هارا نابود کند.لازم است بدانید که میکرو اورگانیسم ها با سرعت بالایی تکثیرمی شوند.و در یک چشم بر هم زدن کل دستگاه را الوده می کنند.میکرو اورگانیسم هاشاید باعث ایجاد بیماری زایی نشوند .اما با بایدبدانید که همانند موجودات زنده تنفس می کنند.وبه این طریق باعث کاهش اکسیژن دردستگاه جوجه کشی می شوند.از طرفی با دفع دی اکسید کربن باعث افزایش غلظت دی اکسید کربن دردستگاه می شوند.بنابراین با حذف میکرو اورگانیسم ها کیفیت جوجه کشی را بهتر کنید.
برای ضدعفونی تخم بوقلمون ما به شما دو روش زیر را پیشنهاد می کنیم:
- جرمی ساید
- فرمالین
هردو روش برای ضد عفونی مناسب هستند.اما جرمی ساید دارای خطرات کمتری است.به یاد داشته باشید.فرمالین یک گازسمی است.و ممکن است باعث کاهش راندمان گردد.برای ضد عفونی تخم بوقلمون بادو روش ذکر شده لازم است تا بصورت جداگانه هر یک را بررسی کنیم.
فرمالین
در روش فرمالدهید تخم هادریک اتاقک کوچک قراردهید.گاز فرمالدهید را به داخل اتاق تزریق کنید.نمام دریچه هایی که فضای اتاق را به بیرون متصل می کنند.را ببندید.تا گاز فرمالدهید خارج نشود.
جرمی ساید
در این حالت یک دستمال یا پنبه را به ماده غیر سمی جرمی ساید اغشته کنید.برروی پوسته تخم بکشید.به همین راحتی نیاز به اتاقک و …هم نیست.نباید تخم رادر اب حاوی جرمی ساید غوطه ورکرد.
نکته بسیار مهم:
با ضد عفونی هر یک از دو روش ذکر شده تمام میکرو اورگانیسم ها از بین می روند.اما اگربرروی تخم فضله و …چسبیده باشد قطعا عامل بیماری از بین نخواهد رفت.نه تنها اینکه از بین نمی رود بلکه فضله باعث کاهش اثرمواد ضد عفونی برمیکرو اورگانیسم ها می شود.بنابراین قبل ضد عفونی حتما با یک برس تخم هاراتمیز کنید.به هیچ عنوان تخم ها را نشورید.شستن تخم باعث ایجاد مشکلات بزرگی در طی دوره جوجه کشی خواهد شد.